Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

Vinogradi

VINOGRADI V SOLKANU (Vinorodni okoliš Vipavska dolina)

Pet vinogradov v Solkanu leži pod gričem Sv. Katarina (Kekec) na nadmorski višini med 110 in 180 metrov. Skupna površina vinogradov znaša približno 1,35 ha. Njihova lega je jugovzhodna. Prst je fliš, ki mu rečemo tudi opoka ali soudan.

VINOGRAD IVANKA, zasajen leta 1937. Ima površino 4.100 kvadratnih metrov. Njegovo osnovo tvorijo 80 let stare trte malvazije in rebule.

VINOGRAD MARIJOTA KURINCA iz leta 1932. Ima površino 1.850 kvadratnih metrov. Kiti se z več kot 80 let starimi trtami malvazije, rebule, tokaja, z glero, poljšakico in rumenim muškatom.

VINOGRAD SILVE KURINC, zasajen leta 1982. Je manjši, obsega le 600 kvadratnih metrov. Tu uspevajo malvazija, rebula in sauvignon.

VINOGRAD GOSPODOVO meri 4.400 kvadratnih metrov, malvazija, rebula in merlot so tu zasajeni od leta 1978.

VINOGRAD BIŠČ iz leta 1976 ima površino 2.180 kvadratnih metrov. Tam, na pobočju Svete Katarine, rastejo malvazija, tokaj in chardonnay.

Grozd in trta
VINOGRAD V ZGORNJEM (GORANJEM) CEROVEM (Goriška brda)

Je edini vinograd v lasti konzorcija in spada pod okoliš Goriških brd. Na približno 5000 kvadratnih metrih strmih teras je zasajenih 1500 trt. Od tega je 600 trt rebule, raznovrstnih 900 pa sestavljajo merlot, barbera, refošk, cabernet sauvignon, cabernet franc, maločrn, cipra, chirac, gamay in vranac. Vinograd je na opoki urejen od leta 2004. Leži na 230 metrih nadmorske višine, na jugovzhodni legi.

Grozd in trta
VINOGRAD  V POTOČAH (Vinorodni okoliš Vipavska dolina)

V Potočah ima konzorcij zapuščenih vinogradov zasajenih 1500 trt, vinorodni okoliš je Vipavska dolina. Polovica vinograda je sestavljena iz rebule, druga polovica pa iz malvazije. Njegova površina je 0,3 hektara, nahaja pa se na nadmorski višini 80 metrov. Trte uspevajo na prodnatih tleh.

Grozd in trta